Smartek Vision - Hardware & Software Embedded firma u Hrvatskoj

Kada sam prije nekoliko godina u hrvatskoj tragao za embedded firmama, primarni cilj mi je bio pronaći firmu koja proizvodi hardware i software. No nekako je sve to bilo jalovo, bez postojećeg marketinga koji bi dočarao nešto o postojećim firmama. Ne mislim ni da je danas situacija puno bolja. Zato i pišem ovaj tekst, kako bi možda nekom pomogao kod odluke u karijeri.

Na stranici Smarteka (http://smartek.vision) može se pronaći  kako se bave proizvodnjom kamera po narudžbi. Imate želju za specifičnu kameru, oni ju naprave za Vas. Mogu se pronaći i neke detaljne specifikacije kamera. Ono ćega tamo nema, a meni je vrlo važan podataka kada biram firmu za koju želim raditi su neki netehnički podaci. Naprimjer,  koliko ljudi je napustilo tu firmu? Brojka iznosi točno dva čovjeka. Za oba čovjeka sam dobio konkretna objašnjena. Jedan je otišao još u ranoj fazi razvoja firme zbog žene u drugu državu, dok se drugi nije uklopio. To je jako dobar znak za firmu koja postoji od 2001. godine i ima oko 40 zaposlenih. Možda bi mogao izmisliti naziv za taj omjer, recimo kao što u pucačinama ima K/D (Kills/Deaths), ovdje bi mogli reći H/Q (Hired/Quit) koji bi za Smartek iznosio 20. Takvu informaciju bi volio vidjeti na LinkedIn-u uz ime svake firme. To bi odmah pojasnilo neke stvari.

Firma je u stanju proizvesti kameru od nule. Znaci dizajniraju PCB-a, koji se šalje na izradu. Nisam siguran dali se sve lemi kod njih, ali vidio sam da se lemi. Dakle za kameru rade sve osim CMOS i CCD senzora. Nakon toga rade firmware i ostale aplikacije koje onda koriste njihove kamere.
E sad, jedan meni dosta zanimljivi dio :) . Imaju jednu prostoriju s oko 15 metara kvadratnih u kojoj se nalazi hrpa elektroničkih komponenti. U toj prostoji drže dovoljno dijelova da uvijek mogu po potrebi sastaviti nekoliko kamera i poslati ih klijentu u što kraćem vremenu.

Malo da se dotaknem kojih tehnologija se kod njih da sve naučiti i s čime bi se dalo sve raditi. Kamere su modularno osmišljene. Na jedan FPGA se može spojiti viže različitih vrsta CMOS i CCD senzora. Samim time, kao osoba koja radi kod njih može postati stručnjak za različite vrste senzora za kamere. Za ljubitelje VHDL-a tu je spomenuti FPGA kojeg treba isprogramirati. Na FPGA se spaja sučelje za komunikaciju, nešto od sljedećeg: USB2.0 USB3.0, Ethernet 100Mbps/1Gbps/10Gbps. U prijevodu, ima posla i za ljude koji vole protokole i mreže. Želim napomenuti da sada rade samo s čistim podacima bez kompresije, a sigurno će biti posla i za entuzijaste koji vole kompresiju slike (MPEG2, H264 ...).

Jedan od njihovih prvih projekata koji mi je bio izuzetno fora je Strobe kontroler. Ukratko, to je uređaj koji okine ledicu na njenu maksimalnu struju, a ujedno pazi da ju ne spali i da joj dovoljno vremena da se ohladi prije nego ju okine ponovo . Time su uspjeli dobiti odlične rezultate kod sustava gdje se vrše automatske optičke provjere. Zamislite si traku za pakiranjem čipova. Znate da većina čipova ima malu točkicu za oznaku prvog pina ili kosi rub. Vi želite provjeravati dali su čipovi dobro zapakirani, svaki posebno u kratkom vremenskom intervalu.

Od tehnologija za developanje sam želio saznati malo više al nekako nisam baš dobio zadovoljavajuće odgovore. Možda to saznam nekom sljedećom prilikom pa napišem neki novi post. Ono što sam saznao je da koriste puno različitih alata za development od VisualStudio do QT Creator-a, ali volio bi znati još neke sočnije detalje. Dobro je što imaju dosta certifikata. Ako ih se drže onda sigurno pišu kvalitetan software, jer moraju koristiti dosta provjera koda s programima za provjeru i pisati unitestove sa 100% pokrivenošću linija, kako bi zadovoljili sve uvjete za certifikate. Nažalost to ih nisam pitao, ali nadam se da to rade zbog certifikata koji to nalažu.
Što korisno još mogu napisati. Pa, nedavno su preselili u novu zgradu i imaju 3 kata. Vidi se da se to sve još uređuje, ali nije loše. Na trećem katu će biti stol za stolni tenis.
Plaće su im više nego u Zagrebu, što je isto velik plus. Imaju razrađene modele prema kojim povisuju plaće što je isto nešto što dosta cijenim kod poslodavaca.
Rade sa dosta različitih velikih igrača. One koje sam ja zapamtio su Daimler (Mercedes) i Google. Fora je i što će se njihove kamere koristiti kod sustava za dijalizu, s kojima će se provjeravati stanje krvi. Radi se i na sustavima za prepoznavanje lica. Stvarno ih svugdje ima :).
Eto to je to ukratko.


Ako imate kakvih dodatnih pitanje koje bi voljeli znati o Smarteku ostavite ih u komentarima pa ih mogu probati skupiti odgovore na njih i odgovoriti ih u jednom od sljedećih postova.

Comments

Popular posts from this blog

AUTOSAR and CRC calculation

Flashing/debugging/running code at external memory in the memory-mapped mode

Debugging EK-TM4C123GXL with Visual Studio Code on Linux